Protetica Dentara
Protetica dentară este o ramură importantă a stomatologiei care se ocupă cu restaurarea morfo-funcțională a arcadelor dentare întrerupte prin breșe edentate.
Refacerea dinților se poate realiza prin:
– lucrări fixe: coroane, fațete și punți dentare;
– lucrări mobile sau mobilizabile: proteze parțiale sau totale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi.
Atunci când din diferite motive, din dinte lipsește o porțiune care nu poate fi refăcută prin obturație sau pereții dentari sunt prea subțiri pentru a suporta presiunile masticatorii este necesară acoperirea dintelui cu o coroană.
Dacă lipsește un dinte de pe arcadă, iar spațiul gol este mărginit de dinți care nu sunt integri, sunt deteriorați, cariați sau au obturații coronare, se recurge la o punte. Astfel, se înlocuiește spațiul edentat cu o punte care să refacă fizionomia și funcționalitatea pierdute. Dacă spațiul gol este mărginit de dinți integrii se recurge la implanturi pentru a reface arcada incompletă.
Atunci când pacientul pierde un număr mare de dinți, din diferite motive, aceștia nu mai pot fi înlocuiți prin lucrări fixe, ci se recurge la lucrări protetice mobile, proteze care necesită igienizare după fiecare masă.
Coroana dentară este piesa care acoperă întreaga suprafață a dintelui, restaurând atât forma, cât și dimensiunea sa originală, protejând și întărind structura dintelui.
Coroanele dentara pot fi metalo-ceramice, integral ceramice, din zirconiu sau ceramică pe zirconiu.
Protezele dentara pot fi:
– parțiale – înlocuiesc un număr limitat de dinți și se ancorează prin mijloace speciale de dinții vecini;
– totale – înlocuiesc toți dinții, când arcadele sunt complet edentate.
Proteza parțială poate fi fixă și mobilă. Cea fixă, denumită și „punte dentară” este consolidată permanent cu ajutorul unui ciment dentar; este confortabilă și arată natural, doar costul este puțin mai ridicat față de cel al unei proteze mobile.
Proteza mobilă este, de obicei, fixată de ceilalți dinți printr-o clemă metalică. Aceasta se poate stabiliza pe și în afara dinților. Avantajul protezei mobile este acela că poate fi scoasă pentru curățare și este mai ușor de „manevrat” decât cea fixă.
Proteza totală este reprezentată de niște dinți falși proiectați pentru înlocuirea tuturor dinților, ce lipsesc de pe ambele părți ale maxilarului.
Proteza totală convențională este plasată în gură după ce toți dinții au fost extrași și țesuturile gingivite sunt vindecate (vindecarea 100% poate dura câteva luni).
Proteza totală imediată este inserată imediat după ce dinții sunt retrași. Avantajul acestei proteze este că pacientul nu va rămâne fără dantură timp îndelungat, dezavantajul este că trebuie „căptușită” la câteva luni după fixare, deoarece osul se remodelează pe măsură ce se vindecă, altfel proteza își pierde stabilitatea.
Proteza dentară scheletată este o proteză parțială mobilă formată din dinți artificiali (care ii înlocuiesc pe cei lipsa) poziționați pe o bază de silicon de o culoare similară cu cea a gingiei, întărită de o structură metalică.