Cariologie
Consultul periodic este esential in descoperirea la timp si tratarea cariilor dentare. Cariile aparute pe dintii frontali sunt descoperite usor de catre pacient, insa sunt si carii care apar la nivelul dintilor posteriori sau intre dinti. Acestea din urma pot fi observate doar de medicul stomatolog cu ajutorul unei radiografii dentare.
Interventia stomatologica in cazul unei carii dentare consta in indepartarea tesutului dentar afectat si umplerea cavitatii create cu un material din compozit de ultima generatie foarte asemanator cu cel al dintelui, disponibil intr-o gama variata de culori. Obturatia (plomba dentara) realizata de medicul stomatolog va avea ca rezultat forma estetica si functionalitatea fiind in acelasi timp foarte rezistenta.
Prin tratarea la timp a cariilor dentare se pastreaza starea de sanatate a dintilor si gingiilor, prevenind astfel complicațiile și durerile asociate. Profilaxia este foarte importantă în aceste cazuri deoarece te poate scăpa de tratamente complicate și costisitoare, de dureri și timp mai lung de recuperare.
Semnele clinice ale cariilor dentare cuprind sensibilitate în timpul masticației și a periajului într-o anumită zonă, durere la stimuli precum rece-fierbinte sau dulce-acru, apariția unor colorații, spatii la nivelul dinților sau interdentar (între dinți), miros neplăcut persistent al cavității orale și/sau inflamații ale gingiilor.
Când trebuie să mă prezint pentru tratamentul cariilor?
Dacă pacientul se prezintă în faza incipientă evită ca tratamentul cariilor sa fie dureros sau costisitor pentru acesta. Dacă dintele afectat de carie se află într-o fază mai avansată de degradare, atunci medicul stomatolog impune un tratament endodontic cu obturație de canal și abia apoi restaurarea definitivă a coroanei dintelui
Medicii nostri stomatologi recomanda controlul periodic o data la 6 luni pentru a putea identifica sit rata la timp orice carie aparuta. Cu ajutorul plombelor estetice vei putea sa iti recapeti imediat increderea de sine si zambetul mult dorit.