Ortodonitie
Ortodonția este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticul, prevenirea și corectarea dinților și a maxilarelor mal poziționate și a modelelor de mușcături nealiniate.
Anomalia dentară reprezintă o abatere de la ceea ce este considerat a fi poziția normală a dinților, fiind des întâlnită la copii și adolescenți.
Probleme ortodontice generale
Înghesuirile si ocluziile dentare incorecte afectează în timp dinții, gingiile și articulația temporo-mandibulară. De aceea, părinții trebuie să acorde importanță deosebită îngrijirii dinților copiilor lor pentru a nu apela mai târziu la diferite proceduri stomatologice, cum ar fi aparat dentar ortodontic, terapie, protetică, chirurgie oro-dentară sau chiar implant dentar.
Astfel, prima evaluare ortodontică se recomandă copiilor până la împlinirea vârstei de 7 ani, dacă nu au apărut înainte alte probleme stomatologice, deoarece corectarea poziției dinților se realizează mai ușor în timpul copilăriei și adolescenței, în comparație cu tratamentul ortodontic aplicat adulților, care poate să dureze mai mult.
Tratamentul dentar este recomandat deoarece pe termen lung afecțiunile netratate pot duce la apariția unor defecte de vorbire, predispoziție pentru formarea tartrului si implicit a cariilor dentare sau probleme in funcționarea sistemului digestiv.
Orice tratament ortodontic începe cu efectuarea unei consultații și întocmirea planului de tratament de către medicul ortodont, și în funcție de diagnostic pacientul va purta un aparat ortodontic fix sau mobil.
Aparatul ortodontic fix este format din braketi metalici sau fizionomici, care se lipesc pe dinți și dintr-un arc metalic care îi unește cu scopul de a-i alinia corect. Acest tip de aparat este indicat după erupția dinților definitivi.
Aparatul ortodontic mobil se prezintă sub forma unei plăcuțe de acrilat cu șurub ortodontic și mici croșete metalice și este indicat copiilor cu vârsta între 7 – 10 ani.
În cele mai multe cazuri, durata unui tratament cu aparat ortodontic fix este de 12 – 24 luni. După care pacientul va purta o perioadă un aparat special de contenție , cu rolul de a menține și stabiliza rezultatele obținute. Aparatul de contenție poate să fie sub forma unei gutiere transparente purtate pe timpul nopții sau sub forma unei sârmulițe subțiri aplicată pe spatele dinților.
Ședințele pentru controlul aparatului ortodontic și igienizarea cavității bucale se recomanda a avea loc odată la 3 – 6 săptămâni, igiena orală având un rol important în obținerea unui zâmbet frumos și sănătos.